16 май – Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

13 май 2021

 

Всяка година през третата неделя от месец май се отбелязва Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Тази година този ден е 16 май.

 

Международният ден за съпричастност е най-голямото и най-старо събитие на общностно ниво, свързано с проблема ХИВ/СПИН. За първи път той се отбелязва през 1983 година в Сан Франциско и Ню Йорк с възпоменание за починалите, в подкрепа на живеещите с ХИВ, за повишаване на инфомираността и чувствителността към този проблем, за намаляване на свързаната с ХИВ/СПИН стигма и ангажиране на обществото в борбата срещу СПИН. В България Денят се чества от 1992 година.

 

За отбелязване на Международния ден за съпричастност, CheckPoint София, фондация „Сингъл Степ” и фондация „Глас” организират общностно събитие в The Step, ул. Братя Миладинови 12, гр. София от 17.30 часа. Повече за събитието може да видите на този линк.

 

Всеки, който желае да се включи в отбелязването на Деня за съпричастност, може да направи това и като запали свещ на прозореца си в знак на солидарност на 16 май, в 21 часа.

 

По данни на Министерство на здравеопазването от началото на годината до 11 февруари 2021 г. са открити нови 29 случая на ХИВ инфекция, с което регистрираните случаи на ХИВ в страната от 1986 г. до момента стават 3 512. Близо 90% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път, а 10% – при инжекционна употреба на наркотици. Към 31 декември 2020 г. общо 1 817 пациенти с ХИВ се проследяват в специализираните центрове за лечение на ХИВ/СПИН в страната.